PETA JAJAHAN PASIR MAS

Image

Jajahan Pasir Mas merupakan salah satu daripada 10 buah jajahan yang terdapat di Negeri Kelantan di samping satu jajahan kecil iaitu Jajahan Kecil Lojing. Pentadbiran Jajahan Pasir Mas berpusat di Pejabat Tanah dan Jajahan Pasir Mas yang terletak di bawah pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri.

Jajahan Pasir Mas disempadani oleh Jajahan Tumpat disebelah utara, Jajahan Tanah Merah disebelah Selatan manakala Jajahan Kota Bharu disebelah Timur dan disebelah Barat bersempadan dengan Thailand. Disebabkan lokasi geografinya, Jajahan Pasir Mas menjadi pintu masuk utama dari Pantai Timur Semenanjung Malaysia ke negara Thailand.

Terdapat 10 buah daerah dibawah pentadbiran Jajahan Pasir Mas yang merangkumi 40 buah Mukim Tanah dan 83 Mukim Penghulu. Daerah Penggawa terdiri daripada daerah Alor Pasir, Bunut Susu, Chetok, Gual Periuk, Kangkong, Kubang Gadong, Kubang Sepat, Lemal, Pasir Mas dan Rantau Panjang. Keluasan Jajahan Pasir Mas adalah 57,800 hektar atau 614.15 Kilometer persegi, iaitu 3.9 peratus dari keluasan Negeri Kelantan.

DATA ASAS

PENDUDUK

Image

ISI RUMAH

Image

UMUR

Image

ETNIK

Image

HOSPITAL

Image

SEKOLAH

Image
© Hakcipta Terpelihara {2023} Pejabat Tanah Dan Jajahan Pasir Mas

Search

KELGOV PPST

Dasar Privasi